ÖNKÉNTES CSEREPROGRAMOK

EGY ÉV ÖNKÉNTESSÉG - EURÓPÁBAN

Az Ugron Alapítvány az önkéntes csere programmal szeretné elősegíteni a szociális érzékenység fejlesztését a fiatalok körében, a kulturális párbeszédet, európai kultúrák és idegen nyelvek elsajátítását, kultúrák megismerését, az európai történelem kritikus feldolgozását, a környezetvédelem és műemlékvédelem hatékonyabbá tételét helyi, regionális és nemzetközi téren egyaránt.

Az európai önkéntes csereprogram, egy év önkéntes szociális szolgálat

Az Ugron Alapítvány 2006-tól szerződéses partnere a Drezda-i Initiative Christen für Europa e.V. (ICE) egyesületnek a „Hidat építünk Európában” egy éves Önkéntes Szociális Szolgálat (FSJ) programban.
Székelyudvarhelyen működteti az Alapítvány a program romániai koordinációs központját 6 munkatárssal.
2009 szeptemberétől Alapítványunk az Európai Unió által akkreditált koordinációs iroda, fogadó és küldő szervezet az EVS önkéntes programra is.
A projekt az eltelt 3 évben közel 80 fiatallal foglalkozott és jelenleg is több mint 30 önkéntessel van kapcsolatban.

2006 óta 61 jelentkezőből 26 önkéntest küldtünk ki németországi szociális intézményekbe:

• 2006-2007-ben 7 önkéntes
  • 2007-2008-ban 8 önkéntes
  • 2008-2009-ben 7 önkéntes
  • 2009-2010-ben 4 önkéntes végez szolgálatot Németországban.

A németországi önkéntesek Romániában:

• 2007-2008-ban 6 önkéntes
  • 2008-2009-ben 8 önkéntes és
  • 2009-2010-re 9 önkéntes töltötte szolgálati évét Romániában koordinációs központunk közvetítésével.

Ebben az évben (2009 – 2010) Romániában jelenleg 9 németországi fiatal tölti egy éves szociális szolgálatát az ország különböző szociális intézményeiben, tőlünk 4 fiatal van Németországban.

1. ICE (Initiativen Christen Für Europa) Keresztények Kezdeményezése Európáért

A program keresztény alapokon nyugszik, lehetőséget kínál olyan erdélyi fiatalok számára, akik egy önkéntes szociális évet szeretnének Németországban, vagy Franciaországban eltölteni.

Képek az ICE programban résztvett önkéntesekről...