Magunkrol Programok Hogyan segithet Tamogatoink
Rolunk irtak Fotoalbum Hirek Kapcsolat
 

 

SZÉKELY KÁLVÁRIA

*** Az Ugron kápolnához vezető út egy különös kálvária.
A krisztusi szenvedés útja miért Székely Kálvária? – kérdezheti a zarándok. A kínszenvedés stációi egy-egy olyan történelmi eseménynek állítanak emléket, amikor magyar és székely népünk elszenvedett egy-egy történelmi csapást.
A hagyományos 14 stációt a domborművek alatt római számok, és egy-egy szó jelzi, amit rovásbetűkkel is felvésett az alkotó: Ítélet, Megterhelve, Megbotlás, Találkozás, Segítség, Együttérzés, Felbukva, Vigasztalás, Összeomlás, Megfosztás, Megfeszítés, Elhagyatva, Gyászban… Bővebben ...

2010 Nagypénteken 15 órakor Tamás József püspök megáldotta és imádságban vezette az Ugron-kápolna felé a frissen felállított Székely Kálvárián a több mint 600 jelenlévot.

A Zavaczki Walter szobrászmuvész által készített, kétméteres sziklatömbökbe vésett stációk mintha mindig is az erdoben lettek volna, nem csak Jézus szenvedéstörténetét jelenítik meg az imádkozó, szemlélodo ember szemei elott, hanem a székely nép viszontagságos történelmének nehéz pillanatait is.

Tamás József püspök atya imában kérte: Ébresszen bennünk a Kegyelem felelosségtudatot és testvéri egységet. Újabb évezredig legyen jel, hogy helyes öntudatra ébredjünk – az igazi értékeket és küldetésünknek felismerve. Az embernek szeretetre, megváltásra van szüksége ezért a mennyei Atya elküldte Jézus Krisztust. Lelki megújulásunkat erosítse a rá és értünk vállalt szenvedésére való emlékezésünk.

Ezzel a kálváriával szeretnénk emlékezni a székely nép szenvedésére, és örülnénk, ha a helyi közösség magáénak érezné. – mondta Ugron Béla, az Ugron Alapítvány elnöke a Kálvária szentelésre készülve.

További információ és képek a szentelésrol és a Székely kálváriáról az alábbi linkeken:
http://www.magnificat.ro/...
http://kulturport.hu/...
http://www.uh.ro/kepgaleria/...
http://www.uh.ro/itthon/kozelet/...
http://szekelyhon.ro/galeriak/...
http://szh.ro/hirek/...
http://www.polgarinfo.hu/...
http://pluszportal.ro/...

***2010. február 4-én, csütörtökön 12 órakor sajtótájékoztatóra került sor a szombatfalvi Plébániatemplom melletti Közösségi Házban (Templom utca 1.). Az újságírók értesültek a Székely Kálvária előmunkáiról, valamint láthatták Zavaczki Walter szobrászművész látványtervét és a már elkészült gipsz maketteket. Tovább ...
 

***Az Ugron Alapítvány Székelyudvarhely első kálváriáját építi

Az ehhez szükséges hozzájárulást Jakubiny György érsek úr megadta, így az Ugron Alapítvány 2009. szeptember 8-án letette a kálvária alapkövét a kereszt talapzatának helyére. Tovább ...

***INTERJÚ: Itthon és otthon közt – félúton
Kálvária készül Székelyudvarhelyen
(2010.január)

http://www.szekelyhon.ro/.../2916_2581.pdf

***Pályázati kiírás (2009.09.08)Bővebben ...

Keresés a Híradatbázisban ...

 
Vissza a kezdőoldalra ...