RÓLUNK ÍRTÁK

Talán nincs is olyan híres, ősi nemesi család Udvarhelyszéken, mint az Ugronoké – nevüket az adatok szerint 1460-ban, Mátyás király korában említik először az oklevelek, sőt az előkelő nemesek sorában tartják számon.
A család azóta is nagy szerepet játszott főleg Erdély közéletében – az „Abránfalvi” előnevet is viselő család fája az 1700-as évek végén két ágra különül: a szombatfalviakra, illetve a fiatfalviakra. Előbbiek katolikusok, utóbbiak reformátusok. Az ún. szombatfalvi ágból kerültek ki később a monarchiabeli politikusok Ugron Gábor (1847–1911) és fia, ifj. Ugron Gábor (1880–1960).

Tovább a családról ...

Az Ugron család számára alapvető kötelesség, hogy mindenkor közösségben gondolkodjon. Ezért döntöttek az alapítvány létrehozásáról, melynek feladata, a visszakapott birtokok gondozása, épületeket felújítása, stb. mellett a hitéleti tevékenységek támogatása, valamint a környékbeli gyerekek oktatása, közösségi életre nevelése.

Tovább az alapítványról ...