AZ ALAPÍTVÁNYRÓL

Európai akreditáció  az Ugron Alapítványnak (2009.09.05)

A 2oo5-ben létrehozott székelyudvarhelyi Ugron Alapítvány  szellemi és anyagi javait a székelyföldi ifjúság szolgálatába állította.

Egyik ezirányú programja, amely már közel három éves múltat tudhat maga mögött, a szociális önkéntesek csereprogramja, a „Hidat építünk Európában” című, melyet a németországi ICE szervezet romániai partnerszervezeteként koordinál.

Az alapítvány most már tovább lépett, és 2oo9 augusztus 26-án megszerezte az európai szintű akreditációt (3 évre szóló európai szintű engedély), hogy kiszélesítve tevékenységi területét, újabb programokat támogasson, működtessen az ifjúság számára.

Mit is jelent ez az akreditáció?
Mindenek előtt újabb horizontokat nyit az európai és a hazai partnerekkel való együttműködés területén. A meglévő és újabb programok anyagi támogatására most már európai pénzügyi alapokra is lehet  pályázni. Ugyanakkor újabb partnerszervezetekkel való együttműködésre is lehetőséget biztosít, az Európai Unió államai és a társult államok területéről.
A tevékenységi terület továbbra is az európai önkéntesek csereprogramja, de most már az Európai Önkéntes Szolgálat (EVZ) keretein belül. Kiszélesedett a tevékenység profilja is. Most már nem csak koordinációs, közvetítő szerepet tölt be az Alapítvány a programban, hanem maga is küldhet és fogadhat önkénteseket. Eddig jobbára szociális területen tevékenykedő önkéntesek közvetítésén fáradozott, most már kulturális és környezetvédelmi trületetre és minden ifjúsággal foglalkozó tevékenységre is kiterjedhet tevékenysége.

Az Európai Önkéntes Szolgálat , mint uniós program,  célja a fiatalok önkéntes tevékenységeinek mindennemű támogatása. Az önkéntes programok támogatása révén az EVZ az európai szolodaritás , tolerancia, kulturális és nyelvi nyitottság alapelveit követi. Egy olyan fajta tanulási lehetőséget biztosít a résztvevő, 18 -3o év közötti önkéntesek számára, amit az oktatási intézmények nem igazán tudnak biztosítani. Gyakorlati tevékenységeken keresztül fejleszti a résztvevők nyelvi, szociális és egyéb képességeit, értékrendszerformáló és személyiségformáló szerepe felbecsülhetetlen.

Ebbe az európai vérkeringésbe kapcsolódhatott be az Ugron Alapítvány is az akreditáció révén, ezzel is a székelyföldi ifjúság megmaradásának és fejlődésének célját sz