Magunkrol Programok Hogyan segithet Tamogatoink
Rolunk irtak Fotoalbum Hirek Kapcsolat
 

A CSALÁDRÓL

Talán nincs is olyan híres, ősi nemesi család Udvarhelyszéken, mint az Ugronoké – nevüket az adatok szerint 1460-ban, Mátyás király korában említik először az oklevelek, sőt az előkelő nemesek sorában tartják számon.
A család azóta is nagy szerepet játszott főleg Erdély közéletében – az „Abránfalvi” előnevet is viselő család fája az 1700-as évek végén két ágra különül: a szombatfalviakra, illetve a fiatfalviakra. Előbbiek katolikusok, utóbbiak reformátusok. Az ún. szombatfalvi ágból kerültek ki később a monarchiabeli politikusok Ugron Gábor (1847–1911) és fia, ifj. Ugron Gábor (1880–1960).
Tovább ...

A leghíresebb Ugronok: apa és fia

Jókai még Ugron Gábor édesapjánál, Ugron Lázárnál (1812–1884), Udvarhelyszék egykori királybírájánál töltött el egy éjszakát: Ugron Lázár fia, Gábor, aki korának egyik meghatározó politikusa lett, Kelementelkén született 1847. április 15-én. Bécsben és Pesten jogot tanult, részt vett az 1870. évi francia–porosz háborúban, majd Olaszországban harcolt Garibaldi légiójában, ahol főhadnaggyá léptették elő.
Tovább ...

„Hazajárnak” a leszármazottak

A hagyomány szerint az Ugron-család minden újszülöttjét Székelyudvarhelyen keresztelik: a népes család leszármazottai egy évben többször is hazajárnak, és Gáspár szerint „nem mennek el” a kripta mellett. Természetesen ez nem vonatkozik az összes leszármazottra, a „hazajáró” Ugronok közé számíthatjuk Gáspárék családját: édesapja és nagybátyja, Béla rendszeresen jönnek Székelyudvarhelyre, de főleg pünkösdkor többen is hazalátogatnak.
Tovább ...

A székelységért gondoskodik az ősi Ugron család

Újra magyar, pontosabban újra székely birtokba került a Madarasi Hargita festői szépségű csúcsa. A történelmi Ugron család nemrég visszakapta azt a birtokát, amely a csúcsot is magában foglalja. Mi lesz a földdarab sorsa? Az Ugronok azt szeretnék, hogy a birtok ne az erdélyi primor család sarjait, hanem az ottani fiatalságot szolgálja majd.
Tovább ...

Ősi jussok

Az Ugron család kapta vissza a romániai kárpótlás jegyében a Madarasi Hargita csúcsát. Az Ugronok régi, erdélyi primor család, nevüket az 1200-as években említik először a helyi krónikák. Birtokuk ősi birtok volt, amelyet maguk szereztek Erdély benépesítésekor. Soha sem kértek, s nem is fogadtak el semmilyen uralkodói adományt vagy címet. Nem lettek bárók, grófok vagy más főméltóságok. Címerükben sűrűsödött az ősök élete, a karddal vágott tatár fej a harcot, a három kalász pedig a gazdálkodást jelképezte.
Tovább ...

Mindent a szülőföldért!

A rend kedvéért meg kell jegyezni, hogy a román kárpótlási folyamatban az állami területek először az önkormányzatok tulajdonába kerültek, s aztán a helyhatóságok hoztak határozatot a visszajuttatásukról.
Tovább ...

Képek a családról ...

 

Vissza ...

 
Vissza a kezdőoldalra ...